MAS MASCÓ

Rehabilitació i reforma d’una masia

Masia històrica del nord de la Segarra (Lleida). La intervenció per transformar els baixos en espai multifuncional segons el moment: oficines de l’explotació i, al cap de setmana, espai de gaudi per a la família. S’ha fet rehabilitació estructural i restauració de murs, canvi de distribució, disseny de mobiliari, paviments i acabats per buscar ambients diàfans i càlids.

Mas Mascó és una masia històrica al nord de la Segarra. El projecte consisteix a convertir la planta baixa de la casa en un espai versàtil i plurifuncional. Entre setmana, aquest s’utilitza com a zona de treball (oficines, zona cafè/dinar), mentre que en cap de setmana, l’espai facilita un ús més lúdic i relaxant, amb ambients càlids per a l’oci i la reunió familiar.

L’estructura de l’espai presenta l’esquema de la típica masia catalana: espais fragmentats per amples murs de càrrega. Es potencien els elements patrimonials existents sense alterar-los: es descobreixen antics trams de pedra, es netegen voltes i es restauren els sostres de bigues de fusta per aportar calidesa i respectar la memòria del lloc. Per contra, s’empren materials moderns i pràctics en els elements reformats, ja que es busca el contrast entre allò antic i nou

Tot i que la intervenció s’ha executat per fases en diferents anys, s’ha procurat donar una imatge de conjunt, repetint als diferents espais els mateixos acabats de parets i terres. Mentre que les zones de treball més en contacte amb exterior són d’acabat gres ceràmic o paviment continu de formigó polit, les més íntimes són de parquet de roure natural per aportar calidesa i sensació de recolliment.

A causa de la manca d’obertures de la masia, s’intenta potenciar la llum natural, buscant la mínima compartimentació i els espais diàfans. Per exemple, en la zona de despatx-sofà-billar, una mampara vidriada amb muntants de fusta de roure preserva la necessària separació acústica de les dues activitats conservant les vistes exteriors i la il·luminació natural de l’espai. 

COL·LABORADORS
Estructura: Francesc Gorgas

Any: 2011-2018
Localització: La Segarra
Superfície: 200 m2
Tipus: habitatge
Estat previ
Estudi Blat