EN HORITZONTAL

Reforma interior d’habitatge

Unió de dos cases petites del casc antic de Torà per crear un únic habitatge de 124 m2 de planta. La reforma uneix el primer pis de les cases mitjançant una obertura en paret mitgera i un lleuger tram d’escales metàl·lic. Es disposa de una peça de cuina-estar-menjador, tres habitacions, dos banys i un rentador.

Una família jove que vol créixer i que té dues cases velles de costat amb varis nivells, però de poca superfície per planta. Moltes escales i espais petits.

Davant d’aquest fet, es proposa unir les dues cases en horitzontal, eliminant un dels nuclis d’escala per guanyar superfície útil i aconseguir un habitatge per planta, tot i que amb algun desnivell assumible. El resultat final serien dos habitatges, un en cada planta, amb espais més oberts i menys escales.

La intenció de la intervenció és guanyar amplitud, sobretot en el context d’un casc antic urbanísticament comprimit. Per això s’aprofita el desnivell existent a la planta, que és de 83cm, per diferenciar amb un tram d’escala els espais de dia (estar-cuina-menjador), dels espais de nit (habitacions) a més de serveis i altres.
Al nivell d’accés, es proposa una zona d’estar-menjador amb cuina oberta. En la cuina s’utilitza una gamma de tons neutres (blanc i gris) per tal de guanyar discreció. La disposició dels mobles alts a la paret d’entrada genera un espai de vestíbul i, en combinació amb la posició de l’illa de la cuina, organitza els recorreguts fins al tram de cinc graons al nivell superior de les habitacions.

Es pretén potenciar la llum natural existent i la sensació d’obertura. Per això el petit tram d’escala és una simple xapa metàl·lica doblegada de gran lleugeresa. Així mateix, es renoven les fusteries interiors per unes de llises, de línies rectes i lacades en blanc. Els sostres existents s’utilitzen per al pas d’instal·lacions integrant-hi la il·luminació encastada. Com a paviment, s’hi instal·la un parquet laminat que unifica els diferents espais.

El resultat és un espai lluminós i obert, que crea una atmosfera de tranquil·litat per als nous residents.

COL·LABORADORS:
Estructura: Francesc Gorgas
Fotografia: Photo Oddity

Any: 2019
Localització: La Segarra (Lleida)
Superfície: 124 m2
Tipus: habitatge


Estat previ
Estudi Blat