ARIBAU

Reforma interior d’habitatge

Reforma interior d’un àtic de 140m2 situat l’Eixample de Barcelona. Del pis en destaca la gran amplitud dels espais, una llum magnífica durant tot el dia i dues terrasses de 25m2 cadascuna. Es proposa un pis diàfan, amb una cuina menjador oberta a la terrassa. El paviment és de microciment, igual que el revestiment dels pilars de l’estructura, que contrasta amb acabats blancs i franges de fusta natural.

Respecte a la naturalesa l’encàrrec, cal dir que el propietari passa només algunes temporades a la ciutat. Per tant, utilitza el pis com a segona residència i, sobretot, com un espai per a compartir amb els amics. Per això, a més de l’habitació suite, cal incorporar-hi tres dormitoris més per a convidats.

Partim d’un habitatge ampli, que ocupa tota la superfície en planta de l’edifici i que es troba dividit en dues ales pel nucli d’escales i pati interior. Per tant, respecte a l’organització del programa interior, se separen els usos de les dues ales: dia i nit.

En la zona d’accés hi ha l’ala de dia. Aquí l’element de cuina-rentador crea un filtre cap al gran menjador, abocat a la terrassa en continuïtat amb una cuina.

S’opta per una cuina oberta amb illa central com a espai de treball net, que a la vegada actua com una barra àmplia per als àpats, que incorpora un moble vinoteca. Vinculat a la cuina, hi ha el rentador, segregable amb porta translúcida. Els acabats del mobiliari són de to gris com el microciment del terra, amb el sobre blanc. Del frontal de la cuina en destaca l’enrajolat amb acabat tipus òxid amb el sobre de la barra de to més fosc.

Si convé, l’àmbit de menjador pot ampliar-se tot apropiant-se de l’habitació-estudi annex mitjançant una porta corredera.

El conjunt de cuina i menjador, amb terra de microciment, mobiliari gris i parets i sostres blancs, contrasta amb l’acabat de paret de mitgera, revestit per un panelat de fusta natural. Aquest aporta calidesa a l’estança a més d’una certa continuïtat entre l’espai del rebedor, la cuina i el menjador.

A la zona de nit, s’hi situen tres habitacions, una de les quals és la suite. Aquesta última, amb bany propi i accés a la terrassa sobre el c/Aribau, és una estança d’acabats sobris que, com a frontal del capçal, té un enrajolat amb acabat òxid en continuïtat amb el de la cuina.

Les fusteries exteriors són de color fosc, que contrasta amb els cortinatges de colors beige en sintonia amb el microciment. Pel que fa a les terrasses, s’opta per obrir l’espai cuina-menjador a la terrassa interior d’illa, durant el dia molt més tranquil·la i amb bona orientació, mentre que es reserva la terrassa sobre el c/Aribau per als dormitoris. Els acabats de la terrassa són d’acabat ceràmic amb textura de fusta. L’àmbit de la taula incorpora una pèrgola metàl·lica, amb acabat vegetal tipus bruc, per a proporcionar l’espai d’ombra.

Col·laboració amb l’arquitecte Luis Turrens www.arcworld.es

COL·LABORADORS:
Fotografia: Jordi Folch

Any: 2016
Localització: Barcelona
Superfície: 140 m2 (interior) + 50 m2 (terrasses)
Tipus: habitatge
Estat previ
Estudi Blat