L’AST D’OR

Reforma de local per una rostisseria

Reforma d’un local en planta baixa de 125m2 situat al centre de Tàrrega per a transformar-lo en una rostisseria. L’espai és estret i llarg, amb accés a dos carrers paral·lels. Es projecta l’espai de botiga obert al públic al carrer Sant Pelegrí, més comercial i transitat, mentre que l’àmbit de treball intern es concentra al vial posterior, com a accés de proveïdors i serveis. L’ús d’acabats tradicionals com la fusta en combinació amb la il·luminació i els revestiments busca crear un ambient càlid per al client amb un toc festiu, com els bons àpats.

Es parteix d’un local estret i llarg, amb accés a dos carrers paral·lels. La botiga s’obre amb gran vidriera al carrer Sant Pelegrí, i busca aprofitar la màxima façana possible per atraure al vianant. Es fa ús de tota l’alçada del local i els diferents nivells del fals sostre per a integrar la il·luminació i diferenciar així la zona de circulació dels clients de l’espai de treball dels dependents.

La icona de l’Ast d’or és el pollastre a l’ast i, per tant, el color groc té un paper destacat en el disseny interior de la botiga. Aquest, que és present en fusteries, sostres i il·luminació, es contraposa amb els enrajolats més sobris de terra i parets, blancs i negres.

Un gran moble expositor, on s’hi pot veure els plats preparats del dia, és l’element central de la botiga. Està format per peces de diferent mida i geometria, que integren els diferents elements: vitrines expositores, caixa de pagament i taules de treball. El moble s’unifica mitjançant uns panells de fusta natural, emmarcats per uns llistons grocs.

La posició del taulell i del forn-rostidor és essencial: cal veure com “roden” els pollastres a l’ast a primera vista, congeniant-ho amb la possibilitat de l’extracció de fums i altres consideracions tècniques. I si el client és el protagonista d’aquesta festa, amb permís del pollastre, en el seu àmbit s’hi situa un ampli banc d’espera i una sèrie d’expositors de productes self-service per a complementar les àpats.

L’establiment ofereix cuina casolana, de mercat, i pollastres a l’ast. Entén els àpats, també, com una celebració i, per tant, la il·luminació intenta transmetre una atmosfera de llum càlida sense renunciar a un toc festiu.

La posició del taulell separa l’espai del client de la zona de venda i rostidor. Aquest efecte es reforça pels diferents nivells del sostre, delimitant l’àmbit de cada activitat. A la vegada, cada una d’aquestes consta d’unes lluminàries específiques: la que il·lumina el mostrador, les de paret del fons del taulell i, per últim, les bombetes penjades sobre la zona dels clients, com a evocació d’una mena d’envelat de festa major, on el menjar és la base de la celebració.

La rebotiga inclou la cuina, ubicada en punt central del local, els espais de neteja, la cambra frigorífica, els vestidors, serveis i zones d’emmagatzematge divers. Totes aquestes peces tenen connexió amb la botiga i un accés independent per a proveïdors des del carrer posterior. El projecte d’estudiBLAT ha inclòs el nou disseny corporatiu de l’Ast d’Or, adoptant la icona del pollastre. Aquest logotip es reprodueix no només en el rètol exterior sinó també a l’interior de la botiga en un format més petit.

COL·LABORADORS:
Fotografia: Del Rio Bani
Enginyeria: Magalló Project

Any: 2020
Localització: Tàrrega
Superfície: 125 m2
Tipus: comercial
Estat previ
Estudi Blat